Oversigt over danske SEO bøger

Af: Jacob Leander
Publiceret: 10. januar 2010 kl. 16:30

Jeg har nu læst alle SEO bøger i Danmark - i hvert fald de mest opdaterede der er på markedet. Derfor har jeg besluttet at give et  "review" af dem alle og komme med mine personlige kommentarer. Håber de kan hjælpe dig til at vælge hvilken bog du skal købe, når du skal ud og investere dine penge i en ny faglitterær bog omkring søgemaskineoptimering.

Update: Blogindlægget er opdateret d. 26. januar 2015

 

Bedømmelse
Info Navn: SEO LEX 14
Forfatter: Thomas Rosenstand
Pris: 1.495kr. ex. moms
Antal sider: 284
Udgivelsesdato: September 2014
Bogen lover
 • Ingen nørdesnak
 • Praktisk anlagt
 • Læsevenlig
Personligt helhedsindtryk af bogen Bogen er rigtig godt og målrettet skrevet, den har den her karakteristiske "Rosenstand stil", der forklarer tingene så selv 4.b. kan være med. Har dog en relativ høj pris, men for de fleste er pengene godt givet ud.

Den kommer rundt om de mest grundlæggende ting og holder hvad den lover. Alle kan forstå den og selv for folk, der arbejder med SEO til dagligt, vil det være en god ”reminder” om de forskellige emner indenfor søgeoptimering.
Bogen får 5 Ger, da den virker gennemarbejdet og er godt skrevet. Her gælder: Kvalitet fremfor kvantitet.

Se længere anmeldelse af SEO LEX 14


Bedømmelse
Info Navn: Linkbuilding bogen
Forfatter: Henrik Bondtofte
Pris: 695kr. ex. moms
Antal sider: 212
Udgivelsesdato: 2013
Bogen lover
 • Over 200 siders rå viden
 • Mange hemmelige fifs
 • Over 25 konkrete tips
Personligt helhedsindtryk af bogen Bogen er yderst velskrevet og gennemarbejdet. Der er ikke bare mere end 25 kronkrete tips. Det vil for mange være helt nye måder at arbejde med linkbuilding på, så selv om du er en erfaren linkbuilder, vil du helt sikkert få ny inspiration og lære nye tips og tricks.

Forskellen fra de andre grundlæggende SEO bøger og denne er, at den er målrettet emnet Linkbuilding. Du skal derfor have styr på onsite SEO inden du læser bogen. Skal du arbejde med SEO og dermed også linkbuilding, er denne bog et must.
Bogen får 5 Ger, da den ligesom SEO LEX er gennemarbejdet og godt skrevet. De to bøger supplerer iøvrigt hinanden rigtigt godt.

Læs hele anmeldelsen af linkbuilding bogen her


Bedømmelse
Info Navn: SEO 2.0
Forfatter: Mikkel Demib Svendsen
Pris: 1.500kr ex. moms
Antal sider: 1.397
Udgivelsesdato: 2009
Bogen lover
 • Kan læses af alle
 • Læsevenligt sprog
 • Kan bruges som opslagsværk
Personligt helhedsindtryk af bogen

SEO bogen kommer igennem mange emner, men der er meget intetsigende fyld. Ligeledes er der også flere steder stave/slåfejl, som ødelægger helhedsindtrykket. Billeder/eksempler kan sagtens være mindre. Hvis man tager efter antal tegn, fylder bogen kun 670 sider.

Bogen henvender sig til ”alle”. Det er for det meste skidt at skyde med spredehagl. Det havde været bedre med flere bøger der var koncenteret om hvert sit emne. Bogen er svær at bruge som et opslagsværk, da der ikke findes et stikordsregister men kun en ordbog. Jeg giver 4 Ger, da den efterlader et indtryk af sjusk og med alt det snik-snak, der hører skønlitterære bøger til.


Bedømmelse
Info Navn: Grundbog i Google søgeoptimering
Forfatter: Torbjørn Flensted
Pris: 199,20. ex. moms
Antal sider: 176
Udgivelsesdato: 2009
Bogen lover
 • Læsevenlig
 • Guider dig til brugen af SEO
 • Har kommunikation i centrum
Personligt helhedsindtryk af bogen Bogen har valgt at vinkle sig på kommunikationen frem for teknikken og det gør at den er meget målrettet. På den måde er bogen anderledes i forhold til de andre bøger.
Jeg har valgt at give bogen 3 Ger, da der ikke står meget nyt i den, men alligevel kan den være et fint supplement til en af de andre SEO bøger.


Bedømmelse
Info Navn: Bliv nr. 1 på Google
Forfatter: Erik Bork
Pris: 119,20kr. ex. moms
Antal sider: 126
Udgivelsesdato: 23/08-2005
Bogen lover
 • Læseren får konkrete råd
Personligt helhedsindtryk af bogen Bogen er skrevet i et godt sprog og et let forklarende, den er dog forældet og nogle af rådene i bogen er direkte forkerte. Den burde ikke sælges mere.


Bedømmelse
Info Navn: I seng med Google
Forfatter: Jon Smith
Pris: 180kr. inkl. moms
Antal sider: 187(småt format)
Udgivelsesdato: 17/02-2009
Bogen lover  
Personligt helhedsindtryk af bogen Det pæneste jeg kan sige om "I seng med Google" er titlen, som er meget komisk. Indholdet vil gøre den uerfarne SEO-mand mere forvirret. Bogen er hurtigt læst, men man er næsten blevet dummere af at læse den. Derfor fraråder jeg folk at købe denne SEO bog.


Bedømmelse
Info Navn: Søgeoptimeringsrapporten
Forfatter: Christian Garrelts
Pris: 750kr. inkl. moms
Antal sider:
Udgivelsesdato:
Bogen lover
 
Personligt helhedsindtryk af bogen

Bogen er hurtig at læse, men der er meget snik-snak, lidt reel tekst pr. side og så virker den forældet.
Som navnet antyder er det nærmere en ”rapport” frem for en e-bog og er slet ikke pengene værd.

 

Jeg håber min oversigt over (næsten) alle SEO bøger på dansk kan være en hjælp til når folk skal ud og købe litteratur omkring søgeoptimering. Har du læst en af ovenstående, er du selvfølgelig velkommen til at smide en kommentar omkring dine oplevelser med bøgerne. :-)

Interesseret i at høre, hvornår jeg næste gang skriver om SEO relaterede emner? Så følg mig på Twitter.

Oversigt over indlæg|Nøgleord: Ingen|Kommentarer (51)

Kommentarer

 1. Tak for den pæne og fair anmeldelse af SEO-LEX 10.0 - den er jeg glad for! Jeg vil gøre mit bedste for, at SEO-LEX 11.0 bliver i samme spor - altså uden unødigt fnidder og sider næsten uden indhold. Jeg kan allerede nu sige, at den bliver mere omfattende end 10.0 - men stadig "fordøjelig".
 2. Kanon...

  Takker for at du har lavet arbejdet for os Jacob, og vist os alle hvor pengene bedst investeres, nemlig i SEOLEX og SEO 2.0,

 3. Imponerende du har været igennem dem alle og fedt du kan lave sådan et hurtigt og letfordøjeligt review af dem. Absolut brugbart for dem der søger info om de aktuelle SEO bøger på markedet.
 4. Så kom den endelig :)

  Tak for den. Som allerede spået bekræfter dine anmeldelser, at der ikke er det store behov for at investere i yderligere SEO-bøger.
 5. Hej Jacob,

  God anmeldelse.. Det ligner, at der er en meget lige vurdering omkring de forskellige SEO-Bøger derude.

  Mvh.
  Andreas..
 6. @Rosenstand: Det var så lidt, ser frem til 11.0

  @Koluda: Så lidt, håber den giver et godt fingerpeg af udvalget i Danmark

  @Claus: Jeg er bare en ung studerende vidensbegærlig og nysgerrig knægt - mange tak for roserne:-)

  @Frank: Undskyld den var forsinket, men skulle lige finde tiden til det. Sidder midt i eksaminer og travlhed i min egen lille biks. I øvrigt tak for din hjælp, som jeg har glemt at nævne i blog indlægget.
 7. Gode anmeldelser, jeg har selv læst Seo-Lex 10.0 og har lært meget, jeg går og overvejer om jeg skal købe Seo 2.0 som udvidelse men måske jeg lige skulle vente på den nye seo-lex.
  Uanset hvad er prisen vel ikke så slem på nogen af de 2 bøger hvis man driver webshop, de er helt sikkert tjent ind hvis man udnytter nogle af de tricks der er i dem.
 8. @Andreas: Prøv at kig igen - der er jo lige netop langt fra samme vurdering af de dansksprogede SEO bøger?

  @Kristian: Ja der er mange penge at tjene hjem for en webshopejer og især hvis man kan udføre dele - eller hele SEO arbejdet selv, uden det går ud over resten af forretningen.
 9. Det var en rigtig god ide at få den samme persons holdning til dem alle sammen.

  Jeg har læst Rosenstands fulde bog og jeg har læst deMibs gratis version.

  Jeg vil give dig helt ret i at Rosenstands bog er af virkelig høj kvalitet.

  Jeg vil ikke udtale mig om de andre, men jeg forstår ikke hvorfor du giver deMib en høj karakter, men i anmeldelsen er der udelukkende negativ kritik, det eneste lidt positive er at den kommer igennem mange emner.

  Jeg vil påpege at jeg er endnu engang er meget taknemmelig for at du har samlet det hele på et sted. 10. Hej Klaus

  Er glad for at du kunne bruge mine holdninger. Grunden til jeg har givet Demibs bog denne karakter, er fordi der selvfølgelig er en masse info gemt blandt alt det "støj". Efter min mening kunne bogen sagtens have fyldt 400-500 sider inkl. grafik og eksempler og så var der stadig ikke misset noget værdifuldt info.
 11. Sikke et arbejde og sikke en service. Stor respekt for det store arbejde. Synes også det var på tide, der kom en anmeldelse af bøgerne.
 12. Rigtig god liste. Jeg læste selv "Bliv nr. 1 på Google" for nogle år siden og jeg syntes egentlig heller ikke, at jeg blev særligt meget klogere. Til gengæld læste jeg i sommers SEO-LEX, som er af en ganske anden kvalitet. Ikke så meget nyt for mig (har trods alt også bekæftiget mig med den slags i nogle år), men man får mange gode oplysninger uden unødvendige mellemregninger. Jeg har endnu til gode at læse deMibs bog, og selvom du ikke giver den topkarakter, så vover jeg pelsen alligevel. :-)
 13. Jeg vil til SEO 2.0s forsvar sige, at det er den mest omfattende SEO bog på dansk og at den kommer hele vejen rundt. Efter både at have læst SEO LEX 10.0 og SEO 2.0 vil jeg sige at SEO LEX 10.0 er god for den uerfarne, hvor SEO stadig er nyt, da sproget er let forståeligt for selv de mindst teknisk kyndige og der er mange gode faktorer med. Derimod tilfredsstiller SEO 2.0 også den erfarne SEO optimør, da den også har adskillige meget tekniske kapitler og emnet SEO bliver gennemgået fra ende til anden.

  Jeg kan ikke helt se hvorfor antallet af sider og størrelsen på illustrationer trækker ned, det er jo nettop fordelen ved eBøger, at man kan gøre dette uden at spilde en masse papir. Jeg er enig i at Mikkel DeMib kommer en smule fra den røde tråd af og til, men når man skal læse så mange sider, synes jeg næsten det er hyggeligt også at få lidt andet med end bare hardcore tekniksnak, specielt når man læser den fra ende til anden.
 14. @Atak: Tak for det..

  @Martin: Ja "Bliv nr. 1 på Google" gør ikke en særligt meget klogere

  @Kenneth: Ja det har du ret i, men jeg læser altså ikke en faglitterær bog for at hygge mig, man kan sagtens skrive en bog i et godt og nuanceret sprog samme tid med at man holder fokus. Bogen bliver markedsført på sin størrelse og derfor syntes jeg det er vigtigt at fremhæve dette.
 15. Meget spændende gennemgang... Har fået Light-versionen af Rosenstand´s bog, men overvejer da kraftigt at købe den fulde version, og denne anbefaling gør da ikke begejstringen mindre af den grund... ,-)
 16. Det er altid godt med anmeldelser :)

  Men lad mig lige understrege, at det er helt bevidst at jeg er gået så meget i dybden med SEO i bogen, da jeg synes de fleste andre bøger på markedet er for overfladiske. Der er ikke ret meget for de bare lidt mere erfarne og teknisk kyndige.

  Det er også helt bevidst, at jeg har valgt at "frådse" lidt med pladsen - både med hensyn til kodeeksempler, et langt eksempel på .NET støj og store illustrationer, der er lette at læse. Jeg savner selv bedre eksemplificeringer og illustrationer i mange andre bøger.

  Og endelig er det absolut også helt bevidst, at jeg har valgt at inkludere en masse "røverhistorier fra de syv have", som jeg synes dels er underholdende og dels er med til at give lidt bedre baggrund for hvorfor markedet er som det er.

  Men jeg er da også godt klar over, at disse ting vil gøre at bogen langt fra rammer alle. Det er fint nok. Jeg kan tilgængæld konstatere, at jeg har ramt dem jeg ville rigtig godt, med noget som de ikke har kunne få andre steder. Og så er jeg glad :)

  Min første bog om SEO var langt mere "Hr og Fru Jensen" - den solgte også næsten 6.000 eksemplarer. Og det var i 1998. Så jeg synes det var passende at prøve noget andet.

  Der kommer iøvrigt en ny bog fra mig indenfor de næste par uger, som er helt anderledes ... men mere om det senere :)
 17. Dejligt med en kort gennemgang af bøgerne. Det er sådan noget der er fedt at læse, da det ikke er tunge referater man skal tygge sig igennem. Så thumbs up for det Jacob.

  Og så giver det også et godt fingerpeg til folk som står med valget imellem bøgerne. Så lækkert :)
 18. Rigtig flot og gennemarbejdet anmeldelse.
  Ligesom Frank Hellerup Madsen, føler jeg mig også bekræftet i, at jeg p.t. har de SEO bøger, som jeg har brug for.
  Jeg har investeret i LEX-SEO og SEO 2.0, og føler mig rigtigt godt dækket ind.
  Når der forhåbentligt kommer nye versioner af de to nævnte bøger, vil jeg sandsynligvis være blandt køberne, hvis de nævnte SEO bøger som forventet byder på noget nyt.

  Igen, tak for en rigtig god anmeldelse. Godt lavet, Jacob.
 19. Hej Jacob
  Lækker oversigt. Den kunne jeg godt have brugt inden jeg gav mig i kast med bøgerne, så jeg vidste hvor jeg skulle forholde mig mest kritisk mm:).
  Jeg har også lavet individuelle anmeldelser på min blog, og er nået frem til nogenlunde samme konklusion som du.
 20. Hej Jacob,

  Fed oversigt du har fået lavet her. Jeg er helt enig med dig angående bogen fra Mikkel og Thomas. Bogen fra Mikkel har meget fyld og i disse miljø tider synes jeg nu også bogen kunne være gjort mindre . fx. ved at pille ved linieafstanden.
 21. Jeg har læst både Seo lex og SEO 2.0
  Kanon gode bøger.

  Kunne det være en ide at reviewe nogle udenlandske bøger?
 22. Undskyld jeg ikke lige er kommet med input i debatten - har lidt "småtravlt" for tiden.

  @Mikkel Jeg kan rigtig godt lide dybden i din bog, men røverhistorierne fylder som sagt lidt for meget efter min smag, når det gælder faglitteratur.

  @Victor Ja det var da en god idé, der kræver det nok bare at man tager et par udvalgte bøger. Men det bliver ikke lige i nær fremtid, men kan afsløre, at der om meget kort tid, kommer et nyt review der også har med SEO at gøre.

  I øvrigt vil jeg lige sige mange tak for alle jeres kommentarer, det giver blod på tanden til flere blogindlæg..
 23. Rigtig god og overskuelig anmeldelse :-)

  Overvejer at købe rosenstands her til sommer, så jeg har noget at bruge tiden på ved flyveturen og hotellet :)

  Men ellers nogle rigtig gode bøger som Thomas og Mikkel har skrevet. Har hentet light versionerne
 24. Ja.. det rejser uden tvivl visse emner.
  Bedste hilsner,
  Nickie,
 25. Fin gennemgang af de forskellige bøger.

  Jeg kan meget godt lide visualiseringen af bøgerne og point.

 26. Så er seo-lex 11 opgraderingen kommet, jeg skal ud og have mig et eksemplar :)

  Og ellers er jeg enig i de fleste kommentarer og anmeldelsen herinde, både seo lex 10 og seo 2.0 er nogen rigtig gode bøger. Jeg har været begge igennem, og til dem der går meget op i det og synes de har pengene til det, kan jeg bestemt anbefale at købe og læse dem begge, de har efter min mening hver sin berrettigelse og trods samme emne et differensieret fokus, således at de kan supplere hinanden udemærket.
 27. Ja - SEO LEX 11 er kommet og den har jeg også allerede anmeldt ;-)
 28. Så fik jeg købt seo-lex 11 også :) super update.
 29. Hejsa

  Jeg ser frem til at investere i SEO-LEX 11, og evt. SEO 2.0(jeg går igang med den knap så tekniske og mere allround-prægede bog først) - jeg har dog et åbent spørgsmål:

  Mht. til indgående links, har Google så ikke ændret lidt på tingene sådan, at man nu skal have linkene i lang tid før, at de overhovedet giver noget? I LE udgaven af SEO-LEX 11 står der stadig, at det giver gode og hurtige resultater hvis man har mange gode links - men er det stadig tilfældet? Eller skal man påregne X tid før der sker noget ordentligt nu om dage?

  Tak for nogle gode anmeldelser!

  Mvh
  Martin
 30. @Martin Knudsen: Ja - det gælder stadig. De rette links kan flytte resultater på timer nogle gange.
 31. Tak for din service - hvad med en super god bog på f.eks. Engelsk - jeg er personligt lidt bidt af The Art of SEO: Mastering Search Engine Optimization af Spencer et al. - Hvis du har et bud på en anden engelsk sproget tekst som fortjener en god oversættelse vil jeg gerne høre om den.

  @Rosenstand og @demib - fint arbejde og jeg er SIKKER på jeg ikke tager brødet fra jer ved at skrive ovenstående ;-)

  MVH
  Anders Kofoed
 32. Rigtig gode og "let fordøjelige" anmeldelser.

  Så også gerne at du lavet nogle lignende på de udenlandske bøger, der er på markedet. :)
 33. Tak for en rigtig fin gennemgang. Skal til at læse nogle bøger om SEO, og se om jeg kan få min side lidt opad i google.

  Mvh.

  Christian
 34. Dejligt med en god gennemgang af bøgerne. Der er vist ingen tvil om hvem vinderen er i denne omgang. Nu hvor jeg er blevet pjattet med at læse bøger på iPad kunne det være fedt at se den i en evt. dansk version af ibooks store når den engang kommer.

  Mvh Thomas
 35. Hej Jacob,

  Rigtig fin gennemgang af bøgerne. Jeg havde selv mulighed for at læse Seo-Lex som en af de første - og det må siges at være en super bog.

  Er den nye seo-lex 11 pengene værd at opdaterer til?
 36. Hej Kristian.. Tak for det. Jeg har også lavet en anmeldelse af SEO-LEX 11.
 37. Herligt med et par anmeldelser af bøgerne, og er ganske enig i forhold til de af bøgerne jeg selv har læst :)
 38. Tak for oversigten, som jeg desværre først ser nu. Som gammel forfatter, der har udgivet en del bøger og jævnligt været involveret i forfatterkontrakter, har det undret mig, at man tillader sig at udgive ebøger med så høj en profitmargin. Normalt forfatterhonorar er max. 15 procent og ofte må man lade sig nøje med mindre. Det har naturligvis noget at gøre med, at en trykt bog har store udgifter til andet end forfatterens og tilrettelæggerens arbejde. Der er trykkeudgifter, lagerudgifter (som ofte desværre gør, at bøgerne ikke holdes salgbare i ret mange år) off-line markedsføring osv. At udgive ebøger, som koster i nærheden af 1 kr pr side, og hvoraf man må forvente, at der tilfalder forfatteren en meget stor del af salgsprisen, må være et udtryk for, at markedsmekanismen slet ikke har indfundet sig. Min konklusion er derfor, at vi i fremtiden vil se super godt skrevne SEO bøger af top forfattere til lad os sige 10 øre pr side i deres nye ebøger. Så bliver der også kunder, der ikke har et firma i ryggen til at dække indkøbet, som bliver kunder og lærer SEO kunsten. - Det bliver et stort marked for den smarte SEO ekspert. Også selv om denne pris vil være meget højere, end hvis vi omregner udgifterne til trykte publikationer.
 39. @Rolf: Det er jeg da glad for at høre :-)

  @Søren: Tak for din lange kommentar - må ærligt indrømme at du lyder lidt som en gammel sur og knaven mand, der får ondt i bagenden af, at du ikke har kunnet sælge dine bøger til samme høje pris. Intet personligt ment i det og kender heller ikke til dine bøger, men bare det indtryk jeg får, når jeg læser din kommentar.

  Når det så er sagt, så betyder det selvfølgelig meget at der ikke er ret mange fremtrædende (og dygtige) SEO folk i Danmark. Derfor er efterspørgslen også langt højere end udbuddet.
 40. Rigtig god gennemgang af bøger, og nu ved jeg da også hvilken jeg skal købe når jeg skal have lært noget mere.

 41. Ganske enig i din anmeldelse omkring seo-lex 10. Der har været nogle videoopdateringer i seo-lex 11 som jeg synes er en god måde at Thomas formidler stoffet på. Han har en rigtig god fortæller stemme :)

  Savner dog at læse/lære mere og er lidt i tvivl om hvilke bøger der er relevante at købe - gerne åp engelsk. Nogle forslag?
 42. Hej Jacob,

  Tak fordi du tager dig tiden til at give os andre råd med på vejen, når der skal vælges SEO-bøger. Jeg har selv læst SEO 2.0. Med det i mente vil du så mene, at det er værd at købe og læse SEO Lex 10.0 eller 11.0?
 43. @Daniel: Det var godt du kunne bruge den..
  @Chrisss: Har desværre ikke nogle forslag til engelske titler
  @Mikkel: Det var da så lidt - Tak fordi du tager dig tid til at læse min blog ;-) Det kommer helt an på hvilket niveau du er på, men du skal selvfølgelig købe SEO LEX 11, hvis det er..
 44. Overrasket over der faktisk var så mange danske bøger om SEO, men er da godt at se at det efterhånden er noget man sætter mere fokus på. Skal da lige ses lidt nærmere på hvad de har at tilbyde, er jo altid nyt at lære inden for dette område.
 45. Super oversigt. Tak for den ;)
 46. Jacob gør det igen igen... Der er ingen tvivl om at du efterhånden er en kendt mand i SEO branchen! Fantastisk god review af bøgerne. Skal selv i gang med at kigge mere ind på dem hver i sær - trods kvalitet og kvantitet.

  Er lidt spændt på SEO LEX 11.0 som lige er kommet på gaden. :P
 47. Tak for en overskuelig oversigt, lige det jeg søgte. Jeg er nu ikke længere i tvivl om hvilke bøger jeg skal investere i.
 48. God anmeldelse. Vil dog give både Demibs og Rosenstand bogen samme karakter da de begge er suveræne på det danske marked, og faktisk også internationalt set. Dog er prisen lidt høj men den er dog hurtigt tjent hjem hvis man gør de ting der står i bøgerne.
 49. Syntes det en rigtig god gennemgang. Har selv investeret i Demibs bog, men jeg er aldrig kommet igennem den... Den er simpelthen for voldsom, men bruger den lidt som opslagsbog til tider, hvis jeg er i tvivl om noget.
 50. Fin gennemgang af bøgerne, omend den er ved at have noget tid på bagen. Overvejer du at lave en opdateret udgave på et tidspunkt? Mener, at Rosenstand er i gang med at brygge på en ny version af SEO-LEX?
 51. Nu nærmer tiden sig hastigt for indkøb af julegaver. Er der kommet nye anbefalelsesværdige SEO bøger siden du lavede anmeldelsen for 1 år siden?


Jeg tilbyder bl.a. Kunderne siger..
Certificeringer