Offline markedsføring giver ikke online salg, men online markedsføring giver offline salg.

Af: Jacob Leander
Publiceret: 1. oktober 2009 kl. 09:05

D. 20. September 2009 smed jeg en påstand ud på twitter, som jeg fik lidt reaktioner på. Derfor valgte jeg at lave en lidt research for at finde belæg på min påstand.

Påstanden lyder således: Offline markedsføring giver ikke online salg(online ROI), men online markedsføring giver offline salg.

Jeg vil prøve at lade andre tale min sag og har derfor inddraget forskellige personer og cases. Men den korte historie er, at den nye forbruger selv opsøger produkter/virksomheder, når behovet opstår. Sådan en forbruger kaldes også en consumer 2.0, prosumer, dot ung og sikkert meget andet (kært barn har mange navne).

Prosumer er den unge forbruger - derfor bliver de ikke påvirket i lige så høj grad af traditionelle reklamer.

Offline og traditionel markedsføring giver ikke online salg

Et af mine hovedargumenter for at traditionel markedsføring som sådan, ikke giver online salg er, at når folk benytter de traditionelle medier, er de ikke online og klar til at handle. Hvis ens markedsføringsbudget er på størrelse med Coca Colas, så kan man selvfølgelig argumentere for, at disse medier kan bruges til branding, men det er de færreste der har disse rådighedsbeløb til markedsføring.


Brug for hjælp til markedsføringen? Så kontakt mig for en uforpligtende samtale.
 

Martin Thorborgs erfaring med offline annoncer og e-handel.

Siden jeg startede som iværksætter i 1994 har jeg, i Cybercom, Jubii, Cybernet.dk og andre forretninger jeg har været en del af, adskillige gange prøvet at annoncere offline, dvs. at lave reklamer på tv, i blade og andre meder, og hver gang er jeg blevet svineskuffet” Citat fra E-pusher.

Case: Koogko.dk
Da jeg en dag snakkede med Mette fra webshoppen ko og ko som sælger økologisk børnetøj, stofbleer og babytilbehør – sagde hun omkring hendes erfaring med offline markedsføring: ”Af Offline markedsføring har jeg mest brugt annoncer i relevante blade og aviser. Som børnetings-forhandler har jeg valgt blade der henvender sig til forældre eller "grønne forbrugere" (Børnemagasinet, Far, mor og børn, Grøn hverdag, None osv.) samt lokalaviser med økotema (Frederiksberg og andre KBH områder) Jeg har sendt nogle pressemeddelelser ud, men de er svære at få igennem i de større blade, det går nemmere lokalt. Jeg fik generelt ikke ret meget ud af at markedsføre mig i offline medier. Jeg kunne ikke se øget salg eller trafik fra de områder hvor annoncerne kom ud. Det er selvfølgelig svært at måle effekten, det eneste man kan gøre er at følge med i statistikkerne (Analytics) i de tilfælde hvor der er tale om geografisk afgrænsede områder (f.eks. Frederiksberg). Ellers udlover jeg som regel en rabat eller anden gulerod, hvis man nævner bladet man har set annoncen i - om det så er fordi folk glemmer at bruge "koden" eller fordi det ikke udløser noget trafik er jo svært at vide.
Jeg har en enkelt gang lavet en lille kundesurvey, hvor folk bl.a. skulle fortælle hvorfra de kendte Ko og Ko. Der kom rigtig mange besvarelser, men kun ganske få hakkede af i felterne med de offline muligheder.

Tv-reklamer
Hvis du ser en tv-reklame om et givent produkt (fx en fladskærm) kan det være du opdager at du har brug for sådan en fætter. Når du så sidder ved computeren, vil du højst sandsynlig ikke gå direkte ind på den pågældende virksomheds hjemmeside, som lavede tv reklamen. Du vil gå ind på fx Google og søge efter ”Phillips flad skærm”. Du er bedøvende ligeglad med om det er Wupti.com, fladskaerme.dk eller en helt tredje leverandør. Det eneste der bestemmer hvilket firma du vælger er fx leveringstid, fragtpriser, bestillingsprocessen, en god pris mv.

Der skal virkelig mange tv reklamer til, før forbrugeren forbinder en bestemt virksomhed med et bestemt produkt, hvis det ikke virkelig er et unikt produt.

Wupti.com
Wupti er også et godt eksempel på, at offline mennesker med masser af penge prøver at begå sig på nettet.

Thomas Rosenstand har i 2006 og 2008 skrevet lidt om det her:

http://www.thomas-rosenstand.dk/wupti-online

http://www.thomas-rosenstand.dk/wupti-underskud

I hans indlæg beretter han om at de ikke brugte søgemaskineoptimering, det ser dog ud til at de har fundet ud af hvor vigtig søgemaskineoptimering er, for nu har de da gjort noget ud af deres sidetitler, beskrivelser, seo-venlige URL’s osv.

 

Online markedsføring giver offline salg

Det gennemsnitlige ugentlige forbrug af tv for 15-50 årige er 16,4 timer hvor forbruget af internettet er på 32,7timer!

 • Op til 68% sammenligner priser online inden de køber produktet i en fysisk butik
 • 67% laver informationssøgning online og køber derefter i en fysisk butik.
 • 58% af forbrugere foretrækker at lokalisere et produkt eller en butik online inden de besøger den rent fysisk.

 

NPD Online Research:
Shop Online, Purchase Offline 51%
Shop Online, Purchase Online 40%
Shop Offline, Purchase Online 9%

Ifølge Kevin Lee i bogen Search Engine Advertising, så er den største marketing kanal, der har indflydelse på forbrugerens købsbeslutning helt klart internettet.

 

Case: Domus Canis
Hundepensionen Domus Canis har aldrig haft en eneste trykt annonce eller lavet nogle radiospots, som konkurrenterne ellers bruger flittigt.
Som hundepensionens navn antyder, prøver de at skille sig ud fra mængden, derfor har de også valgt at benytte udelukkende online markedsføring. Da de startede, fik de en annonce på degulesider.dk, men efter at have fundet ud af, at det ikke gav særligt meget kontra prisen, er det udelukkende blevet til organisk søgemaskineoptimering. Det har resulteret i, at hundepensionen har masser af hundegæster året rundt og ikke kun de traditionelle uger i sommerferien. Markedsføringen i søgemaskinerne har selvfølgelig ikke gjort alt - god service og omsorg overfor hundene har selvfølgelig skabt en god omtale vha. af traditionel mund-til-mund.

 

Case: Koluda Byg
Koluda byg er en tømrervirksomhed – her har ejeren René haft følgende oplevelser med online markedsføring:
Jeg har brugt Adwords ved 2 forskellige udestående firma, og selv foretaget SEO på hjemmesiden + deltagelse i flere gør det selv forums. Jeg fik ingen mærkbar effekt af AdWords. SEO arbejdet har dog givet en hel del henvendelser, og forummet har både give henvendelser, men også firmaet en del troværdighed.. hvilket vi har glæde af.

 

Hvad er dine erfaringer med de to påstande?

 

Kilder

http://www.getelastic.com/research-online-purchase-offline/

http://www.clickz.com/804141


Bøger
Kevin Lee & Catherina Seda: Search Engine Advertising: Buying Your Way to the Top to Increase Sales – side 53
Martin Thorborg: E-pusher – side 155

Oversigt over indlæg|Nøgleord: Ingen|Kommentarer (7)

Kommentarer

 1. Hej Jacob

  Dejligt at du reflekterer over stoffet fra mit kursus. :)

  Jeg har også en konkret ting fra IRL:

  På den seneste webbutik, jeg drev, kørt vi med et marketingmix beståendende af Adwords, Banners, husstandsomdelte tilbudsaviser, annoncer i fagblade og tv-spots på regional tv2.

  Konklusionen efter de første 3 mdr (kan være en vigtig detalje i dette) er, at 81 % af vores besøgende på shoppen kom fra Google Adwords, som sammenlagt belastede 13 % af vores marketingbudget i perioden.

  Effekten af tilbudsaviserne var ikke målbare.

  Tv-spots gav mange besøg, men ingen konvertering.
 2. Ja er jeg er flittig studerende :-)

  Det samme har fleggaard opdaget med deres tv reklamer, at det gav en helveds masse trafik. Men som (tror nok det er Søren sprogø) plejer at sige, så er trafik der ikke konverterer blot en omkostning.
 3. Dem der er aktive inden for affiliate marketing og leverer leads til store brands vil sikkert give mig ret i, at der er en direkte sammenhæng mellem TV reklamer og affiliate salg. Det er i hvert fald meget tydeligt i mine statistikker. Man skal dog have et stort brand og køre masivt på for at det har en effekt.
 4. Jeg er helt enig, Torben. Bare spørg Wupti. Der er direkte sammenhæng mellem omsætning og tv-eksponering. Men de brugte også et to cifret milionbeløb på tv i deres første tre måneder i drift.

  Det var lige ved at koste dem butikken.
 5. Hej Jacob,

  Tak fordi du gad at uddybe dit postulat/tweet.

  Jeg var en af dem som reagerede på dit tweet som også er overskrift på dette indlæg: "Offline markedsføring giver ikke online salg, men online markedsføring giver offline salg"

  Du har sikkert ret i alle dine cases herover men der et par vigtige ting du ikke berører. Udformning af reklamen, tekstning, frekvens, medie mod målgruppe etc.

  Det er ufatteligt vigtigt da det at "være på TV" ikke bare kan betegnes som en god reklame fordi du har simpel reach. Kan folk lide den? Passer den til det givne behov? Er der korrekt, målrettet budskab/URL i reklamen? Er kundeservice/website klar til strømmen af kunder.

  Samtidig er det, som du selv nævner, ikke særlig hensigtsmæssigt at købe en TV/outdoor/print kampagne til flere millioner og så ikke være på Adwords, UI design, SEO og anden tilstedeværelse online. Vi mennesker handler når vi har lyst så firmaerne skal være tilstede overalt online.

  Når det kommer til "hvor har du set annoncen" analyser - så glem dem. Jeg har kørt Gallup analyser på outdoor kampagner - op til 70 % kunne huske dem. Kunderne havde bare kun kørt TV-reklamer.

  Det er også sjovt at se hvordan alle lægger vægt på Adwords som et klik-and-buy medie. Jeg ser dem samtidig som mikro-billboards på nettet. De kan med rette tekstning skabe reminder effekt og kan ikke kun ses som "trafik der konverterer ellers er det spild". Sammenlign det med offline verdenen; mange folk er i en butik flere gange og oser/browser før de køber. Er det så spild af åbningstid og interaktion med kunden?

  Tag ikke fejl. Jeg er helt overbevist om at online er stærkt men at afskrive offline som ikke sælgende på nettet er en stor fejl.

  Offline markedsføring giver online salg men offline markedsføring med respekt for online giver mere onlinesalg.

  Med venlig hilsen

  Joackim Penti
  http://twitter.com/jpenti
 6. Hej Joackim

  Ja du var en af dem der reagerede på mit tweet.. (:

  Men det lyder til vi faktisk er fuldt ud enige.. De cases jeg har bragt er selvfølgelig fra mindre virksomheder og ikke fra store brands, med million budgetter. Det var også ud fra disse små virksomheder jeg skrev mit lille postulat på Twitter. Mine påstande var jo også skrevet for at provokere lidt..

  Jeg savner bare at se den større case/virksomhed, hvor de har udnyttet måde offline + online, så det har givet den gode synergi effekt..
 7. Man kan i øvrigt følge markedsføringen i tilbudsaviser på http://etilbudsavis.dk - ret interessant, hvis man beskæftiger sig med det område.


Jeg tilbyder bl.a. Kunderne siger..
Certificeringer